Sunday, November 15, 2015

PA-beker 2015 verslag

Event: PA-beker SSB 2015 contest
Logger: N1MM+ most updated version
Station: Icom IC-706MKIIG (power max. 100W)
Antenna: 84m horizontal loop @7m AGL

Sorry this post is only in Dutch as it is probabely not interesting for international readers. The PA-beker contest is a Dutch local contest. Most interesting to test NVIS antenna capability.


De jaarlijkse PA-beker contest is weer geweest. Zaterdag is de CW sectie waar ik niet aan mee doe omdat ik meestal moet werken. Gelukkig is er Zondag de SSB sectie waar ik dan wel aan mee kan doen. Voor degenen die niet snappen waar het om gaat: In de PA-beker contest werken alleen Nederlandse stations elkaar op 80m en 40m. De bedoeling is zoveel mogelijk QSL regio's te werken voor multipliers. Dit jaar heb ik minder stations gewerkt vergeleken met vorig jaar. Volgens mij is dit te danken aan minder deelnemers? Op 80m vond ik het aanbod mager, heb er geen enkele keer een pile-up gehad zoals wel in voorgaande jaren. Op 40m ging het iets beter met een hoger aanbod. Ik heb ongeveer dezelfde strategie aangehouden en op 80m eerst een half uur CQ geroepen, daarna 5 minuten snel nieuwe stations zoeken en weer het uur volgemaakt met CQ roepen. Op 40m ongeveer hetzelfde gedaan. Het laatste uur heb ik verdeeld over 80m en 40m. Het viel me op dat ik vooral in de laatste 10 minuten nog behoorlijk wat stations werkte. Zijn dit stations die het vergeten zijn en dan na de lunch de radio aanzetten en tot ontdekking komen dat er een contest gaande is? Heb weinig bekenden gehoord dit keer, stations die voorgaande jaren wel meededen maar dit jaar heb ik ze niet gehoord/gewerkt. Ik heb ook een aantal regio's gemist te weten regio 9,32,34,35,36, 38,39,47 en 50. Waarschijnlijk waren er in een aantal regio's wel stations maar heb ik ze gewoon niet gehoord? Zie overzicht wat ik wel gewerkt heb en een kaartje met de gemiste regio's. Alle bij elkaar was het een leuke contest. Soms met oorverdovende signalen, soms met signalen die net uit de ruis te halen waren. Zo werkte ik met PH9B Bram op 80m waar ik hem nog maar net kon horen. Later op 40m legde hij mij uit dat alles bij hem plat ging als hij op 80 werkte. Dus had hij zijn vermogen terug gezet op het laagst mogelijk, volgens hem ongeveer 0,1W. Geen gekke prestatie voor zowel hem als mijzelf. Volgende week gaan we het nog een keer over doen. Dan in de Friese 11 steden contest.

Site link: http://www.pabeker.nl/

Rode regio's heb ik niet kunnen werken...


6 comments:

 1. Leuk verslag Bas.

  Door andere bezigheden was ik er gisteren (cw) niet bij.

  ReplyDelete
 2. Hallo Bas, helemaal vergeten. De set is dit weekend ook niet aan geweest. Druk met andere dingen. 73 Paul PC4T

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Paul, jammer maar er zijn ook nog andere dingen in het leven. Ik had het idee dat er inderdaad ook minder deelname was. 73, Bas

   Delete
 3. Had dit jaar geen enkele zin eraan om mee te doen. Wel meegedaan met de rtty contest, ook maar half gebakken trouwens :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja ik zag het Peter. Ook Bernard PB7Z deed niet mee vanwege de WAERTTY. En ik denk zo meerdere stations helaas. Maar goed, er is voor iedereen wat. 73, Bas

   Delete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas