Monday, September 16, 2013

Coax

Aircell7 at top, H1007 at bottom
As some of you know I use Aircell7 and the cheaper but similair Belden H1007 coax cable. Building the new shack I needed to solder many cables and connectors again. A couple of things occured to me when taking a closer look at the cables.

* First of all the foil in the Aircell7 cable is always cracked, the foil in the H1007 is not. I'm curious if I will have more loss with the Aircell7 in time?
* Aircell7 braid is not as dense as the braid in H1007
* The core in the Aircell7 is made of thinner wire then the H1007
* The core in Aircell7 is turned right-hand which is handy when mounting PL259 connectors. H1007 is turned left-hand

What is better? Both cables have the same specifications. Well, I now prefer Belden H1007 just because I like the mechanical strength. Besides that I find the cracks in Aircell7 foil suspicious. The great thing is that Belden H1007 coax is 0,25 euro cheaper per meter then Aircell7.

Zoals sommige lezers weten gebruik ik hier Aircell7 en de goedkopere maar gelijke Belden H1007 coax kabel. Vanwege het opbouwen van de nieuwe shack moest ik natuurlijk weer veel kabels en connectoren solderen. Nu vielen me een aantal dingen op toen eens beter keek naar de kabels.

* Ten eerste de folie in Aircell7 is altijd gescheurd, de folie in H1007 niet. Ik ben benieuwd of dat extra verlies geeft op den duur.
* Aircell7 afschermvlechtwerk is niet zo dicht als H1007
* De kern van Aircell7 is van dunner draad samengesteld als van H1007
* De kern van Aircell7 is rechtsdraaiend, handig voor het monteren van PL259 pluggen die je op de coax draait. De kern van de H1007 is linksdraaiend.

Wat is beter? Beide kabels hebben dezelfde specificaties. Zelf heb ik nu voorkeur voor de Belden H1007 vanwege de mechanische sterkte. Buiten dat vind ik de scheuren in de folie van Aircell7 erg verdacht. Het mooie is dat Belden H1007 0,25 euro goedkoper is per meter als Aircell7.


5 comments:

Paul Stam PAØK said...

Hallo Bas, ik gebruik altijd gewoon RG213. Volgens de gegevens zou ik maar -0,6 dB verlies hebben over 25m coax. Te verwaarlozen dus. 73 Paul

PE4BAS, Bas said...

Hallo Paul, ik vind RG213 erg dik en onbuigzaam vandaar mijn keuze voor wat dunnere kabel. Volgens de specs zou RG213 iets beter presteren op HF, dat geloof ik niet. In 1996 heb ik een test gedaan op 11m met 2 lengtes van 15m RG213 en Aircell7. Aircell7 kwam met maar liefst een halve S-punt beter uit de bus. 1 en ander hangt misschien ook af van de connectors en hoe ze gemonteerd zijn. Tegenwoordig soldeer ik ook met een beetje soldeer de buitenmantel weer aan de buitenkant van de plug. Dit doe ik aan de achterkant en niet door die kleine gaatjes in de zijkant. Misschien helpt het niets maar ik heb er een goed gevoel bij. Gisteren de eerste test gedaan op 40m, had een verbinding met PD1GYS uit Almere. Ik had de audio installatie toevallig aanstaan en hoorde geen enkele overspraak via de speakers, daar ben ik alvast blij mee.
De VHF/UHF antenne is ook weer paraat dus voor een test kan ik evt. straks weer uitkomen op 2m. 73, Bas

Paul Stam PAØK said...

Hallo Bas, dat is mooi. Dan kunnen tzt de JT9 proef op 2 meter gaan doen. 73 Paul

PA4JJ said...

Gebruik ook Aircell7 maar heb nog nooit een gescheurde folie gehad.

PE4BAS, Bas said...

Weet je het zeker Jan? Mijn aircell7 is ook al een paar jaar oud. Bij mij zit er blauw folie tussen het diëlektricum en de folie, die houd het folie nog een beetje bij elkaar. Maar zoals je op de foto ziet zit het vol met scheuren. Pak maar eens een stukje gebruikt Aircell7 en strip het maar eens, ik ben benieuwd! 73, Bas