Monday, November 11, 2013

Rain, rain, rain and PA-beker contest 2013

Branches, the green pole is from the loop.
Well, I thought it was not stopping raining just when I wanted to set up the 84m horizontal loop antenna for the winter season. First of all and again there were trees that had to be cut. Luckely I met my neighbour Friday and together we agreed some of the branches had to go. At 6:00 UTC in the morning Saturday I was building the loop again, in the dark with rain and stormy weather. The 84 meters became 83 meters as I had to cut down some damage on the wires. Besides that the feedpoint had to be changed as my shack is now at the other side of the house. Overall I've been busy for 3 hours to build the loop just like planned. Since the wire is now about 2 meters above the shack I was afraid of RFI but could only test it in the evening as we had some appointments and had to go. Luckely the amount of RFI is less then expected, I have some on 40m that is coming from the switch pedal I use for PTT. I think I can make a solution for that, thinking about a capacitor in parallel with the switch. Anyway, the PA-beker SSB contest was Sundaymorning and I was a few minutes late. Normally I do a 15 minute run and then a few minutes S&P. But this time I did only give CQ in the lower part of 80m. No QRP but just with 100W this time. I have to say the amount of stations was not that I had pile-ups the whole time, it was actually very quiet. It could not be a problem with the antenna because I had the idea I was strong enough. Probabely not to good NVIS propagation. I switched to 40m after a hour but it seems to be the same propagation there, I've seen stronger signals in the past. Now most stations were 5/7 here. Don't know if it is a problem with the loop or something with propagation. I got a report from one station that told me I was 9+30dB very strong. Well, the score could be better, but for so far I'm satisfied. Next Sunday is the Frysian 11 cities contest which is only on 80m and in my eyes a lot more fun.

Dark clouds, rain again!
Ik dacht dat het nooit zou stoppen met regenen als ik antenne werk te doen had. Ik wou graag zaterdag de 80m loop weer opzetten voor de PA-beker zondag. Maar natuurlijk zaten er eerst weer wat bomen en takken in de weg. Gelukkig kwam ik vrijdag met de buurman aan de praat en samen besloten we eerst de takken we te zagen die in de weg lagen. Zaterdag morgen ben ik om 7:00 begonnen met het bouwen in het donker, regen en storm. De 84 meter zijn ondertussen 83 meter geworden omdat ik helaas wat schade aan de draden moest wegknippen. De openlijn en het voedingspunt moesten ook aangepast vanwege de nieuwe radiohut. Alles bij elkaar was ik toch 3 uur bezig, maar dat had ik wel verwacht. Omdat een deel van de loop nu 2 mtr boven de shack hangt was ik wel bang dat ik wat RFI zou hebben, helaas kon ik dat pas 's avonds testen omdat we afspraken hadden en direct weg moesten. Gelukkig viel de hoeveelheid RFI mee, alleen op 40m had ik wat last bleek tijdens de contest. Dit komt met zekerheid we bij het pedaal dat ik gebruik voor PTT. Ik denk dat ik dat wel kan oplossen met een condensator over de schakelaar. Goed, de PA-beker contest zondag morgen, ik was een paar minuten te laat. Kon niet anders, de kleine meid wou ook mee naar boven dus ik had een 2e operator hi! Normaal doe ik meestal 15 minuten CQ roepen en dan een paar minuten zoeken en dan weer 15 minuten CQ. Geen QRP maar gewoon met 100W. Dit keer heb ik eigenlijk alleen maar CQ geroepen in het lage deel van de 80m. Ik kan niet echt zeggen dat het druk was, of dat nouy aan de antenne of aan de propagatie lag? Ik had wel het idee dat ik sterk genoeg was. Waarschijnlijk geen goede NVIS propagatie hier. Ik ging na een uur op 40m over maar had daar eigenlijk hetzelfde idee, ik heb stations op 40m binnen ons land wel sterker gehoord. De meesten waren nu 5/7. Of dat nu een antenne probleem is of de propagatie? Ik kreeg op 40m nog wel een rapport van iemand die zei dat ik 9+30dB was en keihard dus daar kan het niet aan liggen. De score kon wel een beetje beter, maar gezien de omstandigheden ben ik er wel tevreden mee. Volgende week zondag is de Friese 11 steden contest die zich alleen op 80m afspeeld. In mijn ogen een stuk gezelliger dan de PA-beker.

6 comments:

 1. leuk je gewerkt te hebben met PI4F ( pd9fj) 73's Ferdi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoi Ferdi, ja kan ik me herinneren. Jullie hadden een prima signaal. 73, Bas

   Delete
 2. Moi Bas, ook bedankt voor de puntjes. Op de 80m heb ik veel laten liggen door deze antenne. Op de 40m viel het mee, daar heb ik dan ook het meeste gewerkt. Zal wel ergens weer in de middenmoot zitten in de uitslag hi.

  Wat ik wel jammer vind in deze contest is dat als je nu met 25W of 400W zit als F amateur zijnde in dezelfde categorie valt. Wij hadden 100W maar we kunnen nooit tegen de jongens aan die er 400+W op hebben..Maar ik heb wel genoten.

  Friesche 11steden heb ik niks mee, dus daar hoor je me niet in..
  Je signaal was op 80m beduidend harder dan op 40m trouwens..

  Peter

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Peter, je hebt toch niks tegen Friezen hi ;-) Ja antenne werkt het beste op 80m NVIS. Voor 40m is ie te groot en te hoog. het werkt wel maar denk dat een 40m loop beter zou werken. Dat met het vermogen ben ik mee eens, is geen competitie zo. Zou ook een hi power sectie moeten zijn zoals bij de PACC. Ook de regio kwestie is niet helemaal zoals het moet. Maar goed daarom doe ik maar voor de lol mee. QRP heb ik 2x gedaan is ook leuk, maar je werkt dan wel wat minder. We staan nu op plaats 16 zag ik in de afdelings competitie. Ben benieuwd of we nog een plaats kunnen stijgen. Ik zal m'n best doen. 73, Bas

   Delete
 3. Hallo Bas,
  Je hebt aardig wat verbindingen gemaakt op beide banden.
  Ik heb zondagmorgen nog even geluisterd of ik je kon ontdekken in de heksenketel. Helaas, het was wel erg druk.
  En nu de palen van de 80m loop er nog staat zou ik maar gauw een lage 40m loop spannen!
  73 Hans, PE1BVQ

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Hans, ik heb bijna constant geroepen het eerste uur op 3638 KHz maar het was helemaal niet druk. Misschien dat veel mensen niet weten dat er ook nog stations te werken zijn tussen 3600-3650 KHz. Ik heb wel eens zitten denken aan ook een 40m loop iets onder die van 80m. Misschien ga ik dat nog eens realiseren. 73, Bas

   Delete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas