Tuesday, May 11, 2010

10m WSPR resultaten tot nu toe

Ondanks dat ik veel 10m WSPR gedaan heb de laatste tijd vielen de resultaten me wat tegen. Ik ontvang over het algemeen meer dan dat ik gehoord wordt. En dat is dan weer te danken aan mijn bijna storingsvrije lokatie. Er zijn ook leuke dingen te melden, wie de reacties heeft gevolgd heeft kunnen lezen dat ik het signaal van PA2RF uit Zoetermeer heb kunnen ontvangen. Ter verificatie had ik hem zijn rapport gegeven en gevraagd of hij echt aktief was geweest.

Je vroeg of ik gisteren met wspr actief was op 10m. Dat klopt. Ik was ook verbaasd over de afstand. Mijn qth loc. is JO22gb (Zoetermeer) in het westen (4 meters below sea-level :-) ). Ik heb met 5 en 10 watt zitten wspr'en als ik me goed herinner. Ik gebruik hier een FT450 en een G5RV jr antenne. Blijft fascinerend wspr.


Het gaat hier over een afstand van zo een 215 km en dat zonder richtantenne op 28 MHz!
Dit was zijn rapport:

2010-04-29 16:04 PA2RF 28.126180 -26 0 JO22gb 5 PE4BAS JO33jk 215 44

Wat voor propagatie dit geweest is weet ik niet, maar het getuigd wel van het lage ruisniveau dat ik hier heb. Ook werd ik voor het eerst op 10m en 30m gehoord door PD9R Rob, dit is het enige radioamateur station op het eiland Schiermonnikoog. Helaas is Rob alleen als luisteramateur aktief tot hij het station op orde heeft. Rob ken ik nog van vroeger uit de 11 Mtr periode, ooit zaten er een aantal 11 Mtr stations op het eiland en daar werd door mij regelmatig mee gesproken. Ook ben ik zelf ooit eens aktief geweest vanuit Schiermonnikoog volgens mij rond 1987. Ik kan me de uitstekende condities op FM !! nog goed herinneren, er werden toen heel wat QSO's gemaakt binnen europa. Die condities blijven nu ver achter, ik denk dat ik het voor deze maand eerst gezien houd met WSPR en volgende maand weer eens een poging ga wagen. Het resultaat tot nu toe is 10 DXCC op 10m met 1 Watt.


Although I was quite a lot on 10m WSPR lately I was not really satisfied by the results. Over all I receive more then I am received probabely thanks to my quiet location. Though there happened a few nice things. I received another Dutch station, not uncommon you think as it happens I live in the Netherlands. But PA2RF is located 215km away in Zoetermeer. He transmitted with a FT450 and 5W into a G5RV jr. 4 mtr below sealevel. What kind of propagation it was? I verified the report (above) with him and he confirmed he was active at that time. Another Dutch station received my signal on both 10m and 30m . It was PD9R Rob from Schiermonnikoog Island, the only HAM radio operator there. I know Rob from long ago when we talked a lot on the 11 Mtr band. I've been active from this island once in 1987. I remember very good propagation on 11 Mtr FM at the time and many QSO that were made into europe. Not like the propagation we have at this moment. I think I will be off WSPR the rest of the month and give it a try in June again. So far I managed to send my 1 Watt signal into 10 DXCC on 10m.

Correctie: PD9R is niet meer het enige station op Schiermonnikoog, PA0DX is volgens QRZ.COM hier ook aktief.
Correction: PD9R is not the only station at Schiermonnikoog Island, PA0DX is active as well there, info via QRZ.COM

(Tnx PE2KM)

4 comments:

 1. Hallo Bas, Ik vind de resultaten van mijzelf ook erg tegenvallen, maar als je de kaartjes bekijkt van VHF.dx Dan valt Nederland net buiten de Es boot. Ik ben alleen gehoord in Italie en Spanje op 10 meter WSPR. Zou het mogelijk zijn dat het PA2 contact via een vliegtuig reflectie zijn geweest? Er zitten natuurlijk veel vliegtuigen in het luchtruim boven Nederland. Vandaag zijn in Oost-Europa alweer mooie Es openingen op 10 meter. Succes, 73 Paul

  ReplyDelete
 2. Leuke update Bas!
  Gisterochtend 14 mei 2010 had ik met 5 Watt op 10m meer succes. Diverse contacten met OY1OF (FarOer), EA en G. Het valt me wel op dat de stations meestal aan de kust zitten. Open watervlaktes doen blijkbaar wonderen. Ik zit hier wel 4 meter beneden zeenivo, maar slechts zo'n 15 km van de Noordzee.
  's-middags was het trouwens helemaal niets. Kom je wel weer tegen ! 73 de Ron, PA2RF

  ReplyDelete
 3. @Paul: Ik heb nog nooit gehoord van vliegtuigreflectie op 10m. Denk eerder een soort grondgolf propagatie. Het blijft gissen.

  @Ron: Ik heb OY1OF ook al een keer gespot en hij mij een paar weken geleden. Aan de kust zitten heeft zeker voordelen. Ik zit 3km van de waddenzee af. Wat ik me afvraag is wat het effekt zou zijn als men bijv. een afgestemde 10m vertical zou gebruiken op een flinke hoogte. Dat moet toch veel verschil uitmaken. Helaas heb ik daar nu nog niet de mogelijkheid voor. Keep on spotting...

  73, Bas

  ReplyDelete
 4. Bas erg erg mager op de hoge banden. 10M had dagen 0-spots en 15 was ook geheel dicht op UA3ARC na nul komma nul. PA2RF op 10 heb ik ook gehoord ook G in JO01 te close voor ES ik denk backscatter Daarvoor moet er wel ES aanwezig zijn. Vandaag zie ik wel wat lijntjes op 10m na een week ruis... Maar WSPR word niet moe ...

  ReplyDelete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas