Monday, January 27, 2014

The HB9CV revisited (1)

The old 3 elem yagi
I remember long time ago I took part in my first contest ever. That was 8 years before I was a licensed Ham operator. This contest took place in 1990 for the whole month of september on the 11m band. I started the contest with my 3 element beam with homemade and designed gammamatch. Unfortenately the first week of the contest I had troubles, I lost my voice because of a cold and there was a large storm which destroyed the beam.


Notice the gammamatch
So I took the opportunity to replace the 3 element for a HB9CV which I actually built for a friend. When I had my voice back again I tested the antenna with another friend who was about 60km away from me and in the same contest. The difference in signal was really asthonishing. The first days of the contest I was always S5 at my friends QTH, with the "new" HB9CV on the same mast and same height I had a S7 and sometimes even S9.


Second HB9CV I build. Photo made around 1994
With the 3 element I was not able to make backscatter contacts to Belgium, with the HB9CV it was easy. I
kept the HB9CV on the mast for years and was always very satisfied with it. I even made one with vertical polarisation to make contacts with a friend (now PE2KM Kees) on the Island of Schiermonnikoog via packetradio. It might not be the best antenna ever but it is easy to make, cheap, very light and has good DX capabilities. Because of the design it has slightly more gain then a normal 2 element and in my opinion can even be better as a bad 3 element beam.

Now, we are approaching a contest again. The most important one here in the Netherlands, the PACC. Since the propagation seems to be good for 10m all the time so far I think I can get some extra multipliers there but with the vertical I have not much chance, it would take too much time. I was thinking of just a horizontal 10m loop, it is small and omnidirectional. But I don't think it is better as my vertical. Then my 80m loop, it could be better on 10m as my vertical sometimes but the extra noise I receive with it is very annoying. A directional antenna would be a lot better. The best would be my PDL2 quad which I had in the second temporary mast in 2008. But the PDL2 is old and most of the parts are really at the end of their lifetime, I doubt I can make a working antenna from it again. So, back to the HB9CV then. I have enough material from the 6 element logcell that is destroyed by a storm also and I could use the boom from the PDL2. With the experience I have in building these antennas (I built at least 7 of them before) it should be piece of cake and easy to build. Amazing is that I still have all the photos to proof things happened long time ago...


HB9CV for 10m and 6m. I was active at sats
as well around 2000
Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden voor het eerst kennis maakte met contesten. Dat was destijds nog 8 jaar voordat ik mijn licentie haalde. Deze contest duurde een maand en speelde zich af in september 1990 op de 11m band. Ik begon te contesten met een 3 element spitfire beam met zelfgemaakte gammamatch. Helaas zat het de eerste week van de contest nog al tegen, ik verloor mijn stem en een storm brak een paar elementen van de beam. Voor een vriend had ik van zijn oude beam een HB9CV gemaakt, maar vanwege gezondheids redenen moest hij met de hobby stoppen. De HB9CV mocht ik houden en ik had nu het excuus om hem op de mast te monteren. Toen ik m'n stem na een paar dagen weer terug had kon ik het ding eindelijk testen met een vriend die in dezelfde contest bezig was en ongeveer 60km van me vandaan woonde. Het verschil was zeer opmerkelijk! Met de 3 element had ik de eerste dagen van de contest steevast een S5 bij hem. Met de "nieuwe" HB9CV was het nu maar liefst S7 en soms S9. Kon ik met de 3 element moeizaam of eigenlijk geen backscatter contacten maken met België, met de HB9CV was het makkelijk. Ik heb de HB9CV daarna jaren op de mast gehouden en was er altijd zeer tevreden over. Diverse andere werden gebouwd voor mede amateurs die er altijd zeer tevreden over waren. Zelf bouwde ik zelfs nog een verticale versie op packetradio contacten te onderhouden met een station op Schiermonnikoog (nu PE2KM Kees). Het zal misschien niet de beste antenne zijn, maar is lekker licht, goedkoop en makkelijk te bouwen en heeft in mijn ogen best wel goede DX mogelijkheden. Vanwege het design geeft de antenne je iets meer versterking dan een conventionele 2 elements en is het al gauw beter dan een slechte 3 elements beam.
Can't see but there was also a 70cm HB9CV vertically mounted

Nu komt binnenkort de PACC er weer aan. Omdat de condities op 10m maar redelijk goed blijven kunnen we daar dus een paar multipliers ophalen. Maar met de verticale antenne zal dat veel tijd kosten. Ik heb zitten denken aan een alternatief zoals een 10m horizontale loop, makkelijk te maken en rondstralend, maar betwijfel of die beter presteert als de vertical. Verder presteert mijn 80m loop soms beter op 10m, maar de ruis die je ermee ontvangt op die band is echt irritant. Het beste zou zijn om de PDL2 quad die ik op de 2e mast had staan in 2008 weer op te zetten, maar de onderdelen daarvan zijn half vergaan en ik denk niet dat ik er nog een werkende antenne van kan maken. Dus terug naar de HB9CV dan maar. Ik heb genoeg materiaal om er nog 1 te maken. Bijvoorbeeld van de 6 element logcell yagi die ook in een storm kapot is gegaan. Ik zou de boom van de PDL2 kunnen gebruiken. Met de ervaring die ik heb (in al die jaren ongeveer 7 gebouwd) kan het niet moeilijk zijn om snel wat in elkaar te zetten. Het is ongelooflijk dat ik al die oude foto's nog heb om mijn hele verhaal te bewijzen na al die jaren.


4 comments:

Hans said...

Hallo Bas, een HB9CV werkt altijd goed en meestal boven verwachting. Ik heb ze voor 2m, 4m en 6m gebouwd en stond versteld van de resultaten.
De 2m uitvoering heb ik nog steeds en gebruik ik voor portable activiteiten.
Als ik jou was dan zou ik die kachel in de garage eens lekker warm stoken en een mooie HB9CV voor de 28Mhz maken. Gegarandeerd dat je daar met de PACC veel plezier mee beleeft. Succes. 73 Hans, PE1BVQ

Paul Stam PAØK said...

Hallo Bas, ik heb jaren een HB9CV gehad voor 2 meter. Veel verbindingen mee kunnen maken met die antenne. 73 Paul

PE4BAS, Bas said...

Hallo Hans, heb inderdaad ook 1 gebouwd voor 6m. Maar daar vielen de resultaten t.o.v. de vertical (V2000) wat tegen. Ik vrees dat ik niet verder kom dan de garage warm stoken :-(. Daarbij is een 10m versie van de HB9CV niet van geringe afmetingen. 73, Bas

PE4BAS, Bas said...

Hallo Paul, er zijn heel wat amateurs die een 2m HB9CV gebruiken. Zelf heb ik hem nooit gebouwd voor 2m, maar denk dat het een prima beam is voor die band. 73, Bas