Wednesday, October 7, 2009

Mysterie stations op 80m WSPR

In verband met de "speciale aktiviteiten" op de WSPR pagina heb ik afgelopen nacht, dag en avond WSPR aan gezet op 80m. Ik had gehoopt binnen te komen in Australië, maar dat gaat blijkbaar niet zo makkelijk als op 30m. Wel is het met 1 Watt gelukt om gespot te worden bij W1BW in de USA (lok:FN42hl afst:5652 km) hij ontvangt alleen met SDRs. En natuurlijk plenty europese spots, maar dat is al haast niet interessant meer. Na de analyse van waar ik gehoord was, ook maar eens gekeken naar de resultaten van de door mij ontvangen stations. Daar vielen me 2 stations op DI3FHC vanuit lokator JD76 en 6I9GRX vanuit FB03. Ik heb de vakken opgezocht met de uitstekende site van F6FVY en kom tot de conclusie dat het of verkeerd gedecodeerde stations zijn of dat er iemand probeerd de boel op een verkeerd been te zetten. Het blijkt nl. ook dat ik de enige ben die deze stations gedecodeerd heeft. Vreemd, ik heb gezocht naar calls die er op leken, maar kan deze niet echt vinden in de lijst van ontvangen stations. Heeft iemand enig idee hoe dit komt. Is dit al eerder voor gekomen?

Because of the "special activities" on de WSPR homepage I've been on 80m WSPR last night, day and this evening. I'd hoped to get my 1 Watt signal into Australia, but that seems not as easy as on 30m. Best DX was W1BW from the USA (loc:FN42hl dist:5652 km) he is receiving only with SDRs. There where plenty of european spots, but well that is almost not really interesting anymore. After I analyzed where I've been spotted, I did look after my own receiving results. 2 stations took my special attention: DI3FHC loc: JD76 and 6I9GRX loc: FB03. I've been looking for these locators on this great site from F6FVY en came to the conclusion that these are wrong decoded stations or someone is trying to fool me? It appears I was the only one decoding these 2 stations. I've been looking in the list of received stations to see if there is some similarity with another call but I could not find it. Strange, does anyone know what cause this? Did it happen before?

2 comments:

  1. Soms krijg ik ook rare 'call signs' laatst een uit China. Ik denk dat het piraten zijn. Het is redelijk 'onzichtbaar' als piraat om met WSPR te werken. Wel heb ik zelf een paar keer gehad dat ik een spot kreeg van mijzelf op 30 meter terwijl ik er niet werkte op dat moment. 73, Paul PC4T

    ReplyDelete
  2. Hoi Paul, denk inderdaad dat het piraten zijn. Tenzij er misschien toch een "bug" in het programma zit? Veel stations hebben WSPR op een andere frequentie staan dan waar ze op dat moment werkelijk zitten. Je leest het wel vaker op de WSPR pagina. Het kan zijn dat ze jou bijv. op 20m heben gelogd, maar dat whisper bij hun op de verkeerde frequentie stond. Tenzij je helemaal niet aktief was, want dan is het wel uiterst vreemd. Overigens heb ik altijd HRD + DM780 er bij aanstaan voor het afstellen van het CW filter en de juiste frequentie.

    ReplyDelete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas