Tuesday, June 24, 2014

How to determine 6m propagation when not at home

Well many of us have to work for their living. So 24/7 monitoring on the 6m band isn't really possible. It has no use at all to be on 6m all the time. Although sometimes small miracles happen without any warning. I added a small widget at the bottom of the page in which you can see the band conditions for HF/VHF/UHF/ES etc. It comes from N0NBH's excellent propagation site. Especially the center section is interesting of course, though I doubt it's really accurate. So far it shows 6m EsEU all days. MUF could be really more interesting, it's grey in this picture and that means no propagation at all.


Another great tool is of course the excellent DXMaps from EA6VQ. It shows what is really on air and although the widget is showing no propagation the map shows a complete different story at the same time. There is some ES but only in south of Europe. It seems there is more ES in the south as in the north part of Europe. Although when looking at the 50MHz WSPR spots you would think other paths are possible. If you prefer to listen out via a webSDR you can choose the SDR in Andorra. Currently the only webSDR in Europe with 50MHz coverage I think.

These are the links I regulary check at my job at coffee breaks and lunchtime. If you have a fancy smartphone you can check everywhere. I always hope the ES will hold long enough till I got time to get home and do some radio. Most of the time that is late in the evening. But magic happens as long as you hold on. Yesterday I was monitoring the JT65/JT9 part of the band and noticed I received CT1GVN in Faro, Portugal with -19dB. Unfortenately I was not at the radio at that time and only monitoring. But it shows that on 6m suddenly things can happen!

De meesten van ons moeten natuurlijk overdag werken om de leven. Dus het monitoren van de 6m band 24/7 is niet echt mogelijk. Eigenlijk heeft het ook helemaal geen zin om constant de 6m te beluisteren. Alhoewel er soms wonderlijke openingen zijn zonder enige melding of waarschuwing. Ik heb onderaan het blog een kleine widget geplaatst waar op je de band condities kan zien voor HF/VHF/UHF/ES etc. Het komt van de mooie propagatiesite van N0NBH. Voor 6m is het middelste gedeelte interessant alhoewel ik mijn twijfels heb over de accuraatheid ervan. Tot dusver meld de widget elke dag wel 6m EsEU. MUF zou wel eens interessanter kunnen zijn, in het plaatje heeft het een grijze kleur, geen condities dus.

Een andere betere melder is de DXmap van EA6VQ. Deze geeft de SWL/QSO's aan die werkelijk aan de gang zijn op 6m en in dit geval geeft het kaartje iets totaal anders weer als de widget namelijk dat er wel degelijk condities zijn maar alleen in zuid Europa. Over het algemeen heeft men in zuid Europa veel meer ES dan in het noorden. Alhoewel als men de 50MHz WSPR spots bekijkt krijg je het idee dat er ook andere paden open zijn. Als je echt live wil meeluisteren via een webSDR kan je de SDR van Andorra kiezen. Volgens mij op dit moment de enige webSDR met 6m aan boord.

Dit zijn wel zo een beetje de links/sites die ik regelmatig in de koffiepauze en middagpauze check op het werk. Heb je zo een luxe smartphone kun je ze overal checken. Ik hoop dan altijd dat de ES een tijdje blijft en ik 's avonds als ik eindelijk voor de radio kan er ook nog gebruik van kan maken. Maar zelfs als het lijkt alsof de band niet open is zijn er nog wondertjes mogelijk. Gisterenavond had ik de radio/computer op de JT65/JT9 frequentie staan. Toe ik een tijdje later even keek naar de resultaten zag ik dat CT1GVN uit Faro, Portugal ontvangen was met -19dB. Helaas was ik te laat om hem te kunnen antwoorden ik was alleen maar aan het luisteren. Maar het geeft wel aan dat er soms hele korte openingen kunnen zijn.


4 comments:

 1. Hallo Bas, die oude database van WSPR gebruik ook vaak, en DXmap. Altijd handig. 73 Paul

  ReplyDelete
  Replies
  1. De nieuwe database is misschien wat overzichtelijker maar je kan geen rechtstreekse link maken naar het filter. De oude database kan dat wel.
   Gisteren ook weer CT1GVN ontvangen, dit keer op -26dB. Wel proberen een QSO te maken maar hij zag me niet. 73, Bas

   Delete
 2. Hallo Bas, leuk dat jij ook hier aandacht aan besteed.
  Ik gebruik zelf ook de DX map van EA6VQ, deze is erg goed. Naast allerlei dx clusters maak ik ook tegenwoordig gebruik van div. Apps voor de smartphone. EsSense is een geweldige App die Aurora en ES meldingen doorgeeft op je GSM. Je kunt de regio kiezen en voor welke band(en) met trillen en acoustisch. Helaas alleen voor de 2m, 4m en 6m. De laatste is voor jou nog het meest interessant. Voor 2m enthousiasten is er ook Es2m. Mogelijk zijn er nog meer leuke App's. 73, Hans, PE1BVQ.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Hans, ik vermoedde al dat jij met wat voorbeeld apps zou komen. Helaas ben ik niet in het bezit van zo een luxe smartphone. Is voor mij helaas niet betaalbaar. Kijk, daar zou jij nou in navolging van mij een mooi stukje op een eigen blog over kunnen schrijven ;-) 73, Bas

   Delete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas