Sunday, July 25, 2010

Digitenne / IOTA 2010

Because my XYL and me are not really interested in TV we decided to change from cableTV to the wireless digitenne system (DVB-T) last year. The advantage is that it is 50% cheaper. The disadvantage is that receiving is not always that good and the system is suffering from interference by traffic nearby. Till now we installed the original antenna near the window, but when a truck drives by we had no signal for a short time. Besides that the antenna looks ugly in front of the window. Recently they offer an antenna for outside the house, but that wasn't the case when we got the system. So I bought one myself, I thought a good one with filtering and still good amplification of the signal. Well it turned out to be more sensitive for interference even when I transmitted with QRP power on 40m we had no signal on TV anymore. So I decided to built a reflector for the original antenna and place it inside the house at the highest place of the attic. I aimed the antenna with the help of my XYL using our mobile phones with videocall, so I could see the signal meter on TV. I didn't get a 100% signal but at least it was 80-90% and the interference has gone except for some motorcycles. The problems with the transmissions on 40m are over.

Well, despite busy times I was able to contest for over a hour. I took part in the IOTA contest. Unfortenatly at the time I was QRV propagation was not that good. I did not hear many stations calling only a few on 20 and 40m, the other bands were closed at that time. I finally made 25 QSO's but it was a struggle. I saw stations from Canada and Japan on the DX cluster but nothing was heard here, most of the stations were from europe and russia. Best DX was Cyprus AS-004. I hope to install my 84m loop antenna again at the end of this year, that would be a lot of improvement again.

Omdat mijn XYL en ik weinig belangstelling voor TV hebben zijn wij vorig jaar overgestapt van kabel TV naar het draadloze systeem digitenne. Dit systeem heeft zo z'n voordelen en nadelen. Voordeel is dat het 50% goedkoper is dan kabel TV, nadeel is dat de ontvangst wel eens te wensen overlaat in de buitengebieden waar wij toevallig wonen. Tot nu toe hadden wij de antenne voor het raam gezet, maar als er een vrachtwagen voorbij reed of een brommer dan was het beeld weg. Gek genoeg had ik geen last inslag door mijn radioactiviteiten. Tegenwoordig is het zo dat men er een buitenantenne bij kan bestellen, maar dat was niet zo toen wij een abonnement namen. Dus had ik er zelf maar 1 besteld, uiteraard 1 die een beetje tegen storing zou kunnen maar toch genoeg versterking zou hebben. Deze buitenantenne boven in het hoogste punt van het huis gezet, maar helaas maar een lichte verbetering van het signaal en nog steeds storing bij voorbij rijden van vrachtwagens en brommers. Erger nog was dat het signaal ook wegviel als ik uitzond op de 40m band. Zelfs met QRP vermogen ! Ik heb uiteindelijk maar besloten de originele antenne weer te installeren, dit keer met een zelfgemaakte reflector van Alu tape. De antenne in de hoogste nok van het huis geplaatst en met behulp van de XYL de antenne afgesteld via videocall op de telefoon zodat ik de meter op de TV kon zien. Helemaal 100% krijg ik het niet, maar het signaal is zeker 80-90% en een stuk beter. Vrachtwagens geven nu geen storing meer maar sommige brommers nog wel. In iedergeval is nu ook de inslag van de radio weg, al met al een heel stuk verbetering.

Niet te geloven, ondanks alle drukte had ik ook nog tijd om een dik uur mee te doen aan de IOTA contest. Maar helaas de condities vielen erg tegen. Met veel moeite heb ik 25 QSO's kunnen maken. Het aanbod was matig zowel op 20 als 40m en daardoor viel het ook niet mee om vooral de sterke stations te werken. Op andere banden was er op het moment dat ik QRV was geen aktiviteit. Op het DX cluster werden diverse stations uit Canada en Japan gemeld, maar ik hoorde niets, alleen europa wat rusland en beste DX was voor mij Cyprus AS-004. Ik hoop in het najaar de 84m loop weer op te zetten, dat werkt toch een stuk beter.

7 comments:

 1. Hoi Bas, ik kijk ook niet zoveel maar wil wel HD TV voor sommige kanalen ontvangen. Voor mij een reden om kabel te houden. Mijn buurman stapt over op Digitenne, ik houd mijn hart vast voor LFI. 73 Paul

  ReplyDelete
 2. Hallo Paul, misschien nemen wij in de toekomst ook wel weer kabel. Het gaat ons echt om de kosten. Maar sinds er meer concurrentie is op kabel TV schijnen straks de kosten omlaag te gaan. Als het signaal sterk genoeg is bij jullie is er niets aan de hand, maar als de buurman ook nog zijn signaal moet ontvangen uit jouw richting heb je echt wel een probleem vooral op 2 Mtr heb ik gehoord. Ik hoop voor je dat je geen problemen krijgt. 73, Bas

  ReplyDelete
 3. Ik heb van collega's vernomen dat er gauw blokjes in beeld komen als er een bromfiets langs komt.
  Toch overweeg ik het hier ook, TV heeft geen prioriteit hier.

  ReplyDelete
 4. Hi Bas, Congratuations and hope the baby is well, Im back on Blogger now,, 73

  ReplyDelete
 5. Inderdaad Tjeerd, bromfiets storing is erg aanwezig in vorm van blokjes. Als je van die buurjongens van een jaar of 16 hebt die niks anders kunnen dan gasgeven voor het huis. Tja, dan kan je digitenne vergeten. Hier valt het over het algemeen mee, alleen een paar opgevoerde brommers geven een hoop storing maar die zijn vaak snel weer voorbij. Zou er een filter voor te ontwerpen zijn? Ik had een speciale antenne gekocht waarbij dit soort storing beter onderdrukt zou moeten worden, maar zoals je gelezen hebt werd het juist erger...

  Lawrie, I had some problems with your cornish connect blog, the feed is not correct for blogger to show up in the blogroll. I already changed to your blogger blog. Nice to have you back again. By the way the Baby is very well growing very fast.

  ReplyDelete
 6. Bas,

  Geen idee of er een filter voor is. Je hebt de antenne al meer in de hoogte geprobeerd maar zonder positief resultaat.

  Zit je ver van een steunpunt af? Ik begrijp dat het hier in Tiel ook moeizaam kan zijn.

  73, Tjeerd

  ReplyDelete
 7. Hoi Tjeerd, ik zit in het buitengebied en net op het randje wat betreft ontvangst mogelijkheid van digitenne. Volgens KPN heb ik een buitenantenne nodig die kan je er tegenwoordig bij bestellen. Maar omdat ik vrij uitzicht heb richting zuid (waar het signaal weg komt) heb ik nog heel redelijke ontvangst. Nadeel is wel dat ik vlak aan de provinciale (vrij drukke) weg zit.
  Waar de digitenne zender zit is mij onbekend, ik denk in Hoogezand of Groningen. 73, Bas

  ReplyDelete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas