Tuesday, January 19, 2010

HA-DX versus PACC 2010


Afgelopen weekend op Zondag 2 uurtjes meegedaan aan de HA-DX contest (50 QSO) en een kwartiertje met de UK-DX RTTY contest (14 QSO). Meer tijd had ik helaas niet. Over het algemeen is de HA-DX een goede graadmeter voor de PACC contest, men zegt wel eens dat de condities vooral in de lage zonnevlekken periode een cyclus kennen van ongeveer 29 dagen. Omdat ik maar een korte tijd op de radio was kon ik de propagatie niet echt goed checken. Ik had wel het idee dat mijn signaal beter doorkwam dan vorig jaar, toen had ik echt veel last van mijn beperkte antenne situatie. Met de loop antenne gaat het echt stukken beter. Heb op 80, 40, 20 en 15m een aantal verbindingen gemaakt. Geen bijzondere DX dit keer. Maar als ik zo het blog van PC4T las waren de condities op 80m prima Zaterdagavond/nacht. Ik heb eens nagedacht over een goede strategie voor de komende PACC en denk dat de meeste stations overdag op 20m en 's nachts op 80m te werken zijn. 40m ben ik niet zo zeker van, ondanks dat er Zondagochtend rond 10 UTC misschien een hele hoop N-licentie houders te werken zijn. 40m zal 's nachts waarschijnlijk erg gestoord worden door de CQ WW RTTY WPX. Verder waren de condities tijdens de HA-DX contest gemiddeld, dus grote kans dat het tijdens de PACC ook zo is. Maar niets is onmogelijk, niemand kan werkelijk voorspellen hoe het zal zijn. Ook is de datum weer een beetje ongelukkig o.a. is er Valentijnsdag, Carnaval en gek genoeg schijnen de meeste mensen jarig te zijn in dit weekend, althans in mijn omgeving. Het 24 uur meedoen aan de contest kan ik dit jaar denk ik wel vergeten. Maar ik ga toch mijn best doen zo veel mogelijk mee te maken.

Links:

I took part in the HA-DX contest (50 QSO) for 2 hours and the UK-DX RTTY for 15 minutes (14 QSO) last weekend on Sunday. Unfortenately I had no more time. The HA-DX is a nice opportunity to see how the propagation is to compare with the PACC 2010 next month. There seems to be a 29 day returning cycle of propagation especially visible in low sunspot times. Because I was only on the radio for a short period it was difficult to check propagation. Although I see a improvement of my signal compared with last year. I made some QSOs on 80, 40, 20 and 15m, no special DX this time. But if I read the blog of PC4T there was some nice propagation on 80m during Saturdayevening/night. I've been thinking about a good strategy I should follow for the PACC and my conclusion is that most of the stations will be on 20m at daylight and at night at 80m. 40m will be distorted with RTTY signals from the CQ WW RTTY WPX, though there is a chance to work a lot of novice license holders around 10 UTC Sundaymorning. Besides that the propagation at the HA-DX was average and will be the same at the PACC I think. But....nothing is impossible. There are also some other challenges in the same weekend as the PACC like Carnaval, Valentine's day and everyone in my neighbourhoud seems to be having their birthday. So, 24 hours of contesting will be impossible on my end, but I will certainly do my best to be on the radio as much as possible.

5 comments:

 1. Mooie test Bas ik denk ook dat de propagatie blijft kwakkelen. Maar er kan altijd een extraatje zijn zoals de opening naar JA op 15m vorig jaar. Je weet het niet he..
  Ik heb meer tijd erin gestoken 305 Q rsp 40 80 160m paar erg sterke W's op 80 en veel W op 160 maar wel nachtwerk...

  ReplyDelete
 2. Hallo Bas, ja, het lijkt wel of er in de weekenden van alles gebeurd. Ik heb de shack in de woonkamer dus 24 uur contesten zit er voor mij nooit echt in. Maar ik probeer wel wat mee te pikken van de PACC contest. Ik denk dat ik de 80 en 40 meter dipool dan wel klaar heb. (Gaat het weer flink vriezen vanaf maandag) Dan kan ik beter op 80 en 40 meter uitkomen. Ik zal zeker de late avond en nacht proberen te benutten. Dan ligt iedereen op bed. Ik kan dan ook de power wat opschroeven naar 100 watt. De laatste paar dagen met 5 watt toch nog wat leuke verbindingen gemaakt op 80 meter. 73 Paul

  ReplyDelete
 3. @Jaap, die opening op 15m vorig jaar was ook niet door iedereen te werken. Maar het zonnvlekken getal is wel hoger, dus je weet maar nooit. 80/160 's nachts is denk ik de beste strategie. En....de meesten komen vanwege de CQ WW RTTY WPX toch gewoon uit Nederland denk ik. Een beetje geluk komt er ook bij kijken. Ik hoop dat je mee kan doen met de PACC. Je kan zeker geen radio meenemen naar Egypte...

  @Paul, ja een shack in de woonkamer is verre van ideaal. Al zijn er amateurs die het niets uitmaakt. Met de PACC ligt 's nachts niet iedereen op bed. Als je QRV bent tijdens de PACC op 80/160 moet ik je kunnen horen. Althans ik weet niet welke klasse je mee gaat doen? Ik doe mee in de laag vermogen, 1 operator, SSB. Maar je zou natuurlijk mixed SSB/CW kunnen doen en dan QRP, jij beheerst tenslotte beide. Denk je dat je de nieuwe vertikale antenne nog kan plaatsen voor de PACC?

  ReplyDelete
 4. @Hallo Bas, bij mij hier in de straat ligt iedereen na elven in bed. ;-) De vertical gaat denk ik niet lukken voor de PACC, tenminste als het weer zo blijft. Voor chemische verankering moet het minstens een paar dagen boven de 5 graden zijn, anders droogt de lijm niet. En het gaat weer flink vriezen de komende week. Tja, wat het de antenne aan gaat mag het van mij wel lente worden. Als ik mee doe dan wel in de categorie QRP. Meestal alleen SSB want met CW vind ik het vaak te jachtig. 73 Paul

  ReplyDelete
 5. Het is jammer dat het weer niet echt mee zit voor antennebouw. Ik wou ook nog iets veranderen aan de loop om hem ook op 160m te kunnen gebruiken. Maar momenteel is het mij ook veel te koud met kans dat de fiberglas mastdelen breken door de kou.
  Als je met een dipool werkt gaan we elkaar zeker horen op 80m Paul.
  73, Bas

  ReplyDelete

Thanks for your comment. Bedankt voor je reactie. 73, Bas